Hej på dig, Lilla Du.

IMG_9734

Konstigheter har flyttat in i schnauzerstugans kök…

En valpbur, Emblas gamla som hon aldrig använde men alls inte hysandes en valp för tro inte att matte har blivit helt galen (bara nästintill). Fast nära skjuter ju ingen hare, så sant, så sant.

IMG_9735

Nä, ett helt annat tryne och väldigt litet i jämförelse – en kyckling! Lilla Du kom ”från ingenstans” och pep förtvivlat, där den irrade runt på golvet hos hönsen. Nå, då var det ju finemang att det blev städat där bara häromdagen och Jungfrun tog på sig det tunga ansvaret att uppfostra denna nyutsprungna ros…

IMG_9736

För att värna både den och den nästintill galna matten, så fick ekipaget flytta in i stugköket. Joho! Det går så bra så och såna söta överraskningar gläder alla, mest en giraff som dock tycker att han kan få smaka, ”bara lite, lite, snälla?”

IMG_9737

Men så orättvist kan det vara, att det inte gick an ett dugg utan lurken får istället surt posera framför vacker scilla som brutit väg genom den omåttligt välskötta gräsmattan. Lurken skäms lite över att det ser ut så, det syns ju tydligt på bilden… men det kan ju göra det samma om den goda smakbiten nu ändå inte får prövas. Inte ens lite…

IMG_9741

Därute stormar våren fram och vinden viner. Sälgens videkissar kom och försvann fortare än någonsin, för bråttom, bråttom är det!

IMG_9744

Blåsipporna försöker sig på det här med variation men de grälar tydligen mycket och kan inte komma överens om hur många kronblad de nu egentligen ska ha för man ju aldrig vara för säker på någonting nuförtiden. ”Ta det osäkra före det säkra”, ropar de ivrigt och blommar strax över och kan sprida sina kronblad och sig själva till kommande generationers huvudkliande.

IMG_9755

Förvirringen har också slagit till hos vitsipporna, som minsann inte vill vara sämre.

IMG_9745

Som alltid infinner sig ett lugn när jag ser hur duktigt Embla tvättar sitt skägg och hänger på tork – överallt. Jag hoppas och önskar att den lilla fransyskan Tinka ”hoppar moln” med Embla som kommer att bli så glad över sällskapet av en likasinnad systerdotter och lära sig att det går an riktigt bra att flyga runt däruppe och hålla koll på allt och att det så småningom om ett långt tag kan trösta hennes människor som fick bli kvar. I Provence finns kanhända inte just schnauzerskägg i träden men om man inte är så petnoga fungerar det nog med ginst och fält av lavendel och vallmo också.

IMG_9747

Lungörten har minsann kommit och sätter färg på tillvaron.

IMG_9748

”Äh, skärp dig matte, det finns faktiskt roligare saker, som att springa och springa och så kan man springa ännu mer”.

IMG_9750

Fast det ska bara arbetas jämt och ständigt och att backa uppför stenar, såna onödor hävdar bara elaka mattar att det finns någon nytta med.

IMG_9751

”Fast jag kan, det kan jag och hit med god belöning, på momangen.”

IMG_9752

Men äntligen släpps en stackars turkisk slav fri på bästa utegymmet… och matte är lite tacksam att just detta förfärliga hygge har en urgammal väg tvärs över – förr den enda förbindelsen till nästa by.

IMG_9757

Men snart blev det ”stenar-upp-å -sitt” igen och bökigt är det att knöla ihop sin långa, vackra lekamen, pust. Fast giraffpinnarna ser ju onekligen tjusiga ut och det oerhört förnedrande badet i den trånga duschkabinen häromdagen har verkligen blivit ett rysligt minne blott.

IMG_9730

I trädgården strävar även den envisa rabarbern upp och minsann blir det snart en och annan paj och kanhända lite saft. ”Den får du ha för sig själv, matte”…

IMG_9728

Tibasten förnekar sig inte heller och nu känns det verkligen lite hoppfullt.

IMG_9726

”Fast ett koppel är mer än nog, det borde varenda matte begripa… men en ringdans till vårens ankomst känns ändå ganska bra!”

Annonser

8 kommentarer på “Hej på dig, Lilla Du.

 1. Jösses så söt!
  Viken duktig höna hon är.
  Vad kan det vara? Strandskata, nä inte hos dig. Svartvit flugsnappare?
  Spännande!

 2. Äsch! Den skickade innan jag var klar. Min enda kyckling i somras sprang oxå runt så helt övergiven i hönsgården när islandshönan fick vara så snäll och ta hand om den.
  Smart att ha den i köket 😆

 3. Åh, vilken söt Lilla Du! Kalle får allt hålla tänderna i styr…Han är för övrigt helt ljuvlig där han sitter uppknölad på sin sten – och njuter av våren.

  Tinka ja, det är sååå tomt och tyst här – trots att lilla Flisa gör allt hon kan för att fylla ut tomrummet. Utan henne hade jag gått under… Men så härligt att lilla Tinkie blir omhändertagen nu av såväl moster Embla som mamma Isa – kan ge mig sjutton på att dom röjer ordentligt tillsammans. Både moster och mamma är ju välkända festprissar som inte låter ett partytillfälle gå sig ur händerna!

  • Ja… fina Tinka liknade Embla en hel del till både utseende och sätt. Förstår att det är så tungt. Flisan hjälper förstås men saknaden är så tung i alla fall. Då är det bra med himlapartyn!
   Kalle kan verkligen knöka ihop sig men skulle gärna stjäla så fin kyckling alla dar i veckan.

 4. Alla sätt är bra är bra, utom dom dåliga. Smart att ta in Lilla Du, med egen eller lånad mamma, i köket.
  Var det detta hygge du pulsade över i vintras?
  Inte så lätt för en Kalle med giraffben att knö ner sig på mattes upphittade stenar, men go är han.
  Åh så härligt vårsol ler! I alla fall härligt med alla vårtecken.
  Så uppmärksam du är på blommor och deras blader.

  • Ett rätt tillfälligt boende hoppas jag nu när värmen kommer men rätt trevligt med alla små kontaktpiiiiiiiip! 😁

   Det var det nog det hygget. Tack vare den gamla vägen går jag åtminstone inte vilse och samtidigt får Kalle utmärkt träning.
   Det berikar turerna att veta vad man ser och extra roligt nu, när allt kommer efterhand.

 5. O så fin, den får du bevaka noggrannt tills den är stor nog för giraffen att ignorera och inte se som en en middagsstek! Ja tänk va fort våren springer på när den väl börjar. Man liksom väntar o väntar i alla oändlighet o så tar en två ögonblick o så är allt grönt…ja inte riktigt alla gräsmattor dock,,,harkel harkel. Här syns inget grönt ännu, men både blåsippor o vitsippor kämpar tappert. Trevlig helg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s